Teretana za prevoditelje engleskog jezika: vrijeme, vremena i kondicionalnost | E97

Predavači:
Jeremy White, BA

8. travnja 2022.
online (Zoom)

Kako nam je bilo na seminaru

Prošli smo petak, 8. travnja, održali još jednu radionicu za prevoditelje engleskog jezika s našim Jeremyjem Whiteom, kolegom prevoditeljem i lektorom i izvornim govornikom engleskog jezika. I ovaj smo se put bavili vremenima, a nakon kratkog ponavljanja primjena i tvorbe posebno smo se posvetili kondicionalima i prošlim vremenima, kao i svoj njihovoj složenosti i bogatstvu u engleskom jeziku.

Tu se predavač osvrnuo na neke posebnosti koje domaćim prevoditeljima ponekad zadaju muke, primjerice neke nijanse u implikacijama koje nam lako mogu promaknuti ako ne pazimo. Osim toga, zbog razlika u tome kako engleski i hrvatski jezik izražavaju radnju koja traje (kontinuitet) česte su pogreške u prijenosu iz jednog jezika na drugi, osobito u prijevodima na engleski jezik. Te su situacije bile izražene mnogim primjerima preuzetim iz tekstova domaćih prevoditelja s kojima je Jeremy surađivao ili iz tekstova na kojima je sam radio, i oni su nam poslužili kao idealne vježbe, prava mala teretana za naše prevoditeljske umove! Iako smo radionicu održali u online formatu, to nas nije spriječilo da svi sudjelujemo u rješavanju primjera i komentiranju rješenja.

Drago nam je da su nam kolege i ovoga puta poklonili svoje povjerenje, i drago nam je da smo ga opravdali. Nastavit ćemo se truditi pronalaziti nove načine za pomoć prevoditeljima da budu još bolji u svom poslu!

Komentari polaznika

  • Savršenstvo bez mane.
  • Zanimljivo, konkretno i informativno.
  • Radionica je bila poučna i interaktivna, a predavač izvrstan. Ukupni dojam je izrazito pozitivan.
  • Predavač je dobro osmislio radionicu, ali nedostajalo je vremena, radionica je trebala trajati dulje.
  • Radionica ovog predavača odlična kao i uvijek, ali bilo bi dobro da je trajala duže jer završila je baš kad smo došli do najvažnijih dijelova.