Relativizacija slobode: tipovi sintaktičko-semantičkih veza riječi i njihova uloga u kvaliteti prijevoda | S5H

Predavači:
dr. sc. Anita Peti-Stantić red. prof.

12. 11. 2021.
online (Zoom)

Kako nam je bilo na seminaru

Što je informacijska struktura rečenice i na koji način sintaktičke i semantičke veze između riječi u rečenici utječu na tu strukturu, tj. na značenje naših prijevoda? Za sve prevoditelje koji cjepidlače nad svojim prijevodima i često si postavljaju pitanja o mogućoj višeznačnosti prijevodnih rješenja 12. studenoga organizirali smo seminar kojemu je cilj bio skrenuti pozornost upravo na to kako si predočiti logiku višeznačnosti te je na taj način i lakše izbjeći.  S velikim smo zadovoljstvom prvi put ugostili dr. sc. Anitu Peti-Stantić s Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu da nas vodi na tom putu.

Prije svega smo sagledali vrste veza između riječi s obzirom na jezične kategorije, ali i s obzirom na razinu slobode koju te veze dopuštaju kad je riječ o intervencijama prevoditelja u prijevodu. Obratili smo pažnju na to kako se (uspješno preneseno doslovno kao i figurativno) značenje zapravo stvara na sučelju sintakse i semantike, a i na kognitivno i metakognitivno promišljanje kojemu pribjegavamo pri odabiru rješenja. Naučili smo i o kolokacijama te o konstrukcijama s laganim glagolima i osvijestili da nam se na području između sintakse i semantike te doslovnoga i figurativnoga značenja nudi više izražajnih mogućnosti te određena razina slobode u odabiru. S obzirom na to da je naša predavačica voditeljica Katedre za slovenski jezik i književnost, i ovoga nam je puta bilo iznimno drago što nam se zbog prisilnog formata seminara online mogla pridružiti i nekolicina kolega prevoditelja iz Slovenije koji prevode sa i na hrvatski jezik. Svako zlo za neko dobro!

Komentari polaznika

  • Radionica je bila veoma poučna, predavačica je na zanimljiv način izložila temu i u prezentaciji obuhvatila aspekte koji su važni za nas prevoditelje.
  • Super, takva oblika uz vašu odličnu organizaciju, jednostavan pristup (uključivanje, plaćanje itd.) ništa ne zaostaje za seminarom “uživo”.
  • Korisno, zanimljivo, inspirativno.
  • Izvrstan, prof. je nepresušni izvor znanja, voli svoj posao te nam je u kratkom vremenu htjela prenijeti što više znanja.
  • Izuzetno inspirativno i korisno.
  • Odlično.