Radionica za prevoditelje engleskog jezika: interpunkcija, članovi i potraga za smislom | E95

Predavači:
Jeremy White BA

16. 4. 2021.
online (Zoom)

Kako nam je bilo na seminaru

U petak 16. travnja održali smo još jednu u nizu online radionica za prevoditelje. Ovaj put bavili smo se interpunkcijom i članovima u engleskom jeziku. Veliko nam je zadovoljstvo što smo u ulozi predavača ponovno ugostili našeg dugogodišnjeg suradnika, lektora i prevoditelja Jeremyja Whitea. Njegova pozicija i lektora, i predavača, i izvornog govornika engleskog jezika daje mu jedinstveni uvid u probleme s kojima se na području interpunkcije i članova u engleskom jeziku susreću domaći prevoditelji i to je glavni razlog zašto smo iz mora tema, podtema i problema uspjeli izdvojiti relevantne primjere koji se često pojavljuju u svakodnevnoj prevoditeljskoj praksi.

Tako smo razgovarali o uspravnom nabrajanju, zarezima i kada ih izostaviti, velikom početnom slovu koje postaje malo ovisno o namjeri i redu riječi u rečenici, različitim navodnicima i njihovoj funkciji, različitoj upotrebi zagrada u hrvatskim i engleskim tekstovima, crtama, crticama i svemu između. Uz sve to bilo je prilike da se naš predavač osvrne na svoje bogato lektorsko iskustvo i izdvoji primjere čestih pogrešaka i propusta prevoditelja koji se tiču stila i pravopisa. U dijelu radionice koji smo posvetili članovima na primjerima smo prolazili funkcije članova, a pozabavili smo se i teorijskim aspektom članova kako bismo se podsjetili i osvijestili njihovu ulogu.

Zahvaljujući velikom broju primjera, praktičnom radu i zajedničkoj vježbi, ali i dobroj i kolegijalnoj atmosferi u kojoj smo unatoč ozbiljnoj temi pronašli i prilike za šalu, održali smo još jednu uspješnu i veselu radionicu za prevoditelje. Hvala svim sudionicima na sudjelovanju i hvala na strpljenju s online formatom radionica u ova nezahvalna vremena. Veselimo se novim prilikama za učenje s vama!

Komentari polaznika

  • Iako mi je većina sadržaja bila poznata sa studija Anglistike, dobila sam priliku čuti drugačiji, praktičniji pristup i vrlo vrijedna znanja izvornog govornika i iskusnog lektora. Izuzetno jasan, argumentiran i pristupačan predavač koji je izvrsno spojio teoriju i zadatke. Humorom i poticanjem interakcije postigao je odličnu atmosferu, čak i u često nezahvalnom online formatu. Pohvale i Sonji koja je sve vrhunski organizirala.
  • Izvrsno, izvrsno. Vrlo jasno, puno primjera, objašnjeno pa odmah i uvježbano, teško da može bolje. Radujem se sljedećim radionicama ovoga tipa
  • Dobro obrađena tema kroz rad na brojnim primjerima
  • Vrlo korisno, konkretno i zanimljivo prezentirano
  • Koristan seminar, zanimljiv predavač, a posebno mi se svidio lingvistički pristup obradi teme.