Radionica prevođenja dokumenata iz područja osobnih financija | S5E

Predavači:
mr. Danijel Pevec dipl. oec., ovl. rač., ovl. int. revizor, ovl. procjenitelj, ovl. inv. savjetnik

3. 11. 2020.
Trinom, Strojarska 24, Zagreb

Radionicu ćemo započeti kratkim teorijskim uvodom za orijentaciju i zatim u praktičnom dijelu predstaviti primjere tipičnih dokumenata iz područja osobnih financija, rastumačiti sporne pojmove i prokomentirati prijevodna rješenja.

Cilj

  • izbjeći terminološke zamke u tekstovima
  • ovladati stilom financijskih dokumenata

O radionici

Financije su često sklizak teren za prevoditelja, imaju stroga pravila i obilježja kojih se valja čvrsto pridržavati i obično nema prostora za željene prilagodbe. Svaki tekst uglavnom obiluje specijaliziranim izrazima, složenim izračunima i specifičnom terminologijom. Osim toga, prevoditelj mora biti svjestan stalnih promjena i kretanja na tržištu kao i u samome načinu oblikovanja informacija za pojedine sektore u financijama. Drugim riječima, za financijsko prevođenje važno je – predznanje. Imajući to u vidu, na ovoj radionici ćemo se pozabaviti pravilima za pojedine dokumente koji pripadaju osobnim financijama. Praktičnim radom na tekstovima polaznici će dobiti širu sliku o unutarnjoj strukturi financijskog jezika te naučiti pokoji trik i savjet koji će im poslužiti u daljnjem prevođenju.

Kome je namijenjena

Radionica je namijenjena svim prevoditeljima engleskog jezika koji prevode dokumentaciju u vezi s plaćom, mirovinom, autorskim honorarom, dječjim doplatkom i sličnim temama.

Plan rada

Vrijeme Opis
17:00

Uvodna riječ i predstavljanje predavača

17:15

U izradi

18:45

Stanka za kavu i čaj

19:00

U izradi

20:30

Anketa, podjela potvrda o sudjelovanju i popisa sudionika;
završna riječ organizatora i najava sljedećeg seminara

O predavačima

Danijel Pevec magistrirao je na području korporativnih financija na internacionalnom sveučilištu SDA Bocconi u Milanu. Prije toga završio je stručni studij poslovne ekonomije, smjer Korporativne financije na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta u Zagrebu.

Uz akademsko znanje, Danijel je imao prilike proći obuku za poreznog specijalista, ovlaštenog računovođu, ovlaštenoga internog revizora, auditora (uvođenje ISO 9001:2015),  ovlaštenog procjenitelja, ovlaštenoga investicijskog savjetnika (HANFA) te u naprednome financijskom modeliranju s naglaskom na spajanja i preuzimanja fondova rizičnog kapitala (private equity) i investicijsko bankarstvo.

Nadalje, član je strukovnih udruga kao što su Udruga hrvatskih kontrolera,  Udruga ovlaštenih računovođa, Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika te Hrvatsko društvo procjenitelja.

Danijel predaje predmet Obiteljske financije i Poslovne financije te ima više od 10 godina iskustva što ujedno uključuje rad u internacionalnom okruženju (Singapur, Njemačka, Italija, Srbija, Bosna i Hercegovina) u raznim područjima financija kao što su korporativne financije, investicijsko bankarstvo, financijsko savjetovanje i financijsko restrukturiranje.

O organizatoru

Naši seminari mjesto su usvajanja praktičnih znanja i vještina, razmjene iskustava i stvaranja poslovnih, ali i prijateljskih veza. Jednako se odnosimo prema svakom našem polazniku i želimo zajedničko vrijeme iskoristiti na najkvalitetniji i najkonstruktivniji mogući način!

Prilagođavamo se vama. Imate li pitanja, nedoumice, ili nešto što vas posebno zanima u vezi s ovim seminarom? Javite nam se. Kad se predavač prilagodi svojim polaznicima, učenje je kvalitetnije!