Radionica konsekutivnog prevođenja za prevoditelje engleskog, njemačkog, talijanskog i španjolskog jezika – intenzivan trening | U21

Predavači:
Lidija Šimunić Mesić mag. univ. spec.
Maja Šimleša mag. univ. spec.

22. 11. 2019.
Trinom, Strojarska 24, Zagreb

Kako nam je bilo na seminaru

Ovogodišnji ciklus radionica za prevoditelje zaključili smo jednom intenzivnom radionicom u punom smislu riječi – treningom konsekutivnog prevođenja za čak 4 jezične kombinacije! Ovim smo treningom htjeli prevoditeljima koji tek kreću u konsekutivne vode omogućiti vježbe i savjete iz prve ruke, kako bi bili spremni za prvu priliku koja im se ukaže.

Ovakav zadatak ne bi bio moguć bez naših izvrsnih predavačica, iskusnih konferencijskih prevoditeljica Lidije Šimunić Mesić i Maje Šimleša.

Ujutro smo krenuli od kratkog pregleda teorijskih osnova i nekih korisnih praktičnih savjeta, zatim smo se pozabavili vođenjem bilješki pri konsekutivnom prijevodu, što se pokazalo kompleksnijim no što se na prvi pogled čini, ali i to smo izvježbali – ni manje ni više nego na govorima o palačinkama! Nakon što smo utvrdili osnove, krenuli smo s vježbama. Govori koje smo prevodili bili su iz različitih područja, u različitim jezičnim kombinacijama, i postepeno su se produljivali. Na taj način gradili smo „kondiciju“, simulirali najrazličitije situacije i prokomentirali dobru praksu i različite prevoditeljske zadatke. Ovakav pristup pokazao se kao pun pogodak!

Praktičan rad, brze reakcije i povratne informacije te informacije iz prve ruke rezultirali su čistom peticom za ovaj trening. Hvala našim predavačicama i hvala svim polaznicima na sjajnom i nadahnjujućem druženju!

Komentari polaznika

  • Malo teorije, puno prakse i povratne informacije! Pohvalno. (Maja Jelčić)
  • Neprocjenjiva prilika za neposredno stjecanje znanja od vrhunskih stručnjaka s mnogo iskustva! (Mislav Grujić)
  • Korisni savjeti koji se istog trena mogu upotrijebiti u praksi; praktični dio je odličan!
  • Korisno, iskusne predavačice, praktični savjeti iz prve ruke (Ana Generalić)
  • Sjajno! (Iva Dejanović)
  • Jako dobro, korisno, korisnije puno nego seminar o Tradosu.