Novi stari jezični izazovi za prevoditelje: o sročnosti, redu riječi, tvorbi riječi i jezičnom posuđivanju | H66

Predavači:
Ranka Đurđević prof.

20. 11. 2020
Online (putem Zooma)

Kako nam je bilo na seminaru

Uspješno smo održali prvu online radionicu za prevoditelje!

Specifični uvjeti rada nisu narušili strukturu seminara na kakvu smo navikli. Gledajući u prezentaciju predavačice prolazili smo teme i probleme poput sročnosti zbirnih imenica braća, gospoda, vlastela; hijerarhije sročnosti; sročnosti imenica muškog roda koje se sklanjaju kao imenice ženskog roda; sročnosti imenica koje označuju i mušku i žensku osobu; značenja paukala; složenijih slučajeva koordiniranih subjekata i slično. Kao i obično, kostur radionice bio je sastavljen od teorijskog i praktičnog dijela. U pitanjima s mogućim dvojakim rješenjima oslanjali smo se i na onaj osjećaj izvornog govornika – čini li nam se takvo rješenje prirodnim u jeziku? Kako i zašto? Postoje li rješenja kojima se daje prednost u posebnim područjima, kao što je primjerice jezik prava?

Sročnost je posebno komplicirano područje hrvatskog jezika u kojemu se čini kao da stalno upadamo iz jednog nesigurnog pitanja u drugo, često s osjećajem da zapravo ništa nismo riješili ni utvrdili. Puno je tu pravila i iznimaka. Baš je zato „as u rukavu“ bila naša predavačica Ranka Đurđević koja ima zbilja mnogo iskustva i kao predavačica i kao lektorica, a to iskustvo uspjela je prenijeti i sažeti svojim jasnim pristupom i izlaganjem u nekoliko sati virtualnog druženja.

Nije bilo „švercanja“ kao ni na seminarima uživo – ako nije bilo dobrovoljaca za odgovor na postavljeno pitanje, predavačica bi ih sama pronašla. Iako je možda neugodan osjećaj biti tako fizički udaljen od svega, pa još morate paziti i na kameru i na mikrofon, a sad ste i prozvani – uvjeravamo vas da je to funkcioniralo odlično. Malo-pomalo, svi su se sudionici uključili u komentiranje ostvarenja sročnosti i javio se onaj osjećaj cjeline i zajedničkog rada koji redovito ostvarujemo na našim seminarima. Vidjeli smo da je jezik ponekad vrlo neobičan i da govornike osobito muče oblici brojevnih pridjeva i imenica, no i tome smo stali na kraj. Odjednom rješenja poput „kupila sam petere cipele“ ili „ostali su nam troji štrukli“ više ne zvuče tako strašno, zar ne? 🙂

Čini se da smo ovom radionicom uspješno probili virtualni led, a nastavljamo i dalje raditi ukorak s trenutačnim okolnostima. Hvala svim sudionicima na trudu i interesu!

Komentari polaznika

  • Unatoč novom mediju radionica je protekla vrlo interaktivno i dala puno prigoda za komunikaciju s predavačicom. S kolegama je nažalost to izostalo zbog medija.
  • Jako dobro koncipirana i organizirana te nadasve korisna radionica.
  • Predavačica je jako dobro predstavila kompleksnu temu, nadam se da ćete je pozvati na neke buduće radionice.
  • Informativno, zabavno i zanimljivo.
  • Bilo je odlično i informativno kao i svaki put.
  • Odličan.
  • Sve je bilo odlično. Divna organizacija, sve pravovremeno i veoma stručno s predavateljicom koja je strpljiva i s onima koji manje znamo. Puno vam hvala. (Valter Vindiš)
  • Stručno predavanje, jako aktualne i korisne teme, topla preporuka!
  • Radionica je bila vrlo korisna, predavačica konkretna i jasna.