Lektorskim vježbama do savršenstva – radionica hrvatskoga jezika | H69

Predavači:
Maja Ljubej Kovačević, mag.

18. ožujka 2022.
online (Zoom)

Kako nam je bilo na seminaru

U petak smo imali debitantski seminar naše dugogodišnje suradnice i odlične prevoditeljice i lektorice Maje Ljubej Kovačević koja se spremno uhvatila ukoštac s ovakvom nastavničkom ulogom. Nakon kratkog predstavljanja, krenuli smo rješavati razne zadatke i raspravljati o vrlo čestim pravopisnim i morfološkim pitanjima. Kao vrsni jezični džedaji (!) probijali smo se kroz probleme sklanjanja pokrata, stranih riječi, tvorbe oblika od stranih riječi/imena i slično. Npr. kako glasi genitiv imena Giorgio, Harry, Wolverine, kada stavljamo intervokalno -j i zašto, kako se tvore posvojni pridjevi od muških imena, zašto je Chelseain otac, ali Mateo Kovačić igra u Chelseaju itd. Dotakli smo se i sveprisutnog problema sročnosti u kojoj se uvijek kriju zamke i dvojbeni oblici roda i spola. Tu su i zbirne imenice kao posebna kategorija glavobolje. Međutim, čini nam se da je svima najteže odrediti sročnost u  rečenici koja ima više subjekata, pa nas uvijek buni stavljamo li predikat u jedninu ili množinu, kada i zašto. I tu nam je Maja pritekla u pomoć svojim iskustvom i znanjem. 🙂

Sve u svemu, uspješno smo ispitali i prešli sva minska polja kojima smo se bavili pa bismo rekli da je seminar ispunio svoju svrhu. Nadamo se da je tako svima bilo! Znamo da online seminari nisu jednostavni, teško je zadržati pažnju preko ekrana i upiti toliko informacija, nedostaje nam blizina i pomalo smo sramežljivi pred kamerama, pa baš zato pohvaljujemo sve naše polaznike koji su se malo-pomalo oslobodili i započeli aktivnu raspravu.

Jezik je nepresušna tema, a nas uvijek raduje vidjeti želju i interes za znanjem. To nas potiče da i dalje pripremamo i smišljamo radionice i seminare po vašoj mjeri!