Jezične vježbe iz hrvatskog jezika: Što svaki prevoditelj treba znati o sročnosti (i još neke pikanterije iz lektorske prakse) | H67

Predavači:
Jelena Cvitanušić prof., lektorica

12. 3. 2021.
online (Zoom)

Kako nam je bilo na seminaru

Ovogodišnji ciklus započeli smo seminarenjem o sročnosti, veznim sredstvima, ponekim zamjenicama i sličnim jezičnim zavrzlamama. U skladu s vremenima, i ovaj je seminar održan na Zoomu – platformi na kojoj smo se već pomalo i udomaćili. Nakon kratkog predstavljanja i teorijskog uvoda, pod budnim okom iskusne predavačice Jelene Cvitanušić bacili smo se na posao.

Bez obzira na to koje smo dobi, i dalje najbolje učimo onom školskom metodom „čitaj naglas, dopuni, prokomentiraj“. Tako smo odmah krenuli propitivanjem sročnosti brojevnih i zbirnih imenica, imenica muškog roda e-deklinacije, brojevnih riječi itd. Zanimljivo je koliko sročnost stvara problema i izvornim govornicima, a kamoli tek strancima koji tek uče naš jezik. Razgovarali smo o tome zvuči li nam prirodnije reći dragi kolege ili drage kolege, takva ljudina ili takav ljudina, kako prepoznati koji bi atribut trebalo staviti i kako uopće možemo sami pronaći neko uporište za određivanje roda posebnih imenica. Naučili smo da postoji nekoliko kategorija koje valja zapamtiti (npr. zbirne imenice sa sufiksom -adija, -arija, -urlija; imenice sa sufiksom -ad; zbirne imenice braća, djeca, gospoda, vlastela…), a sasvim se nova problematika otvara kada se suočimo s pisanjem predikata ispred ili iza raznorodnih subjekata. Osim njih, slaganje brojevnih imenica dvoje, troje, petero i sl. također je svojevrsno „minsko polje“ u jeziku. O svemu tome naša je Jelena detaljno govorila potkrepljujući svako pitanje primjerima iz medija i raznih članaka (što je vrlo plodno tlo za vježbanje jezika) te dajući nam perspektivu stručnjaka koji se hrvatskim bavi i kao inim jezikom.

Uslijedilo je vježbanje sastavljenog i nesastavljenog pisanja svih vrsta riječi i još pokoja zanimljivost, a jako nas je uveselilo i često postavljanje pitanja polaznika koji su imali spremne problematične primjere i teme iz svojega svakodnevnog posla.

Spojnicu po spojnicu, kraj seminara primakao se vrlo brzo – kao da smo bili na poduljoj kavi.
Hvala svima na aktivnosti i znatiželji, vidimo se ubrzo!

Komentari polaznika

Neki od komentara naših polaznika:

  • Ugodna atmosfera gdje se bez ustručavanja možemo javljati s pitanjima
  • Radionica je bila izvrsna i iznimno korisna za sve nas kojima je jezik kruh.
  • Radionica je bila izvrsna! Poučna, nimalo dosadna, opuštena. Predavačica je temu obradila na vrlo profesionalan i zanimljiv način, svi su mogli sudjelovati i slobodno reći svoje mišljenje, pitati bilo što bez straha od “osude” zbog pogrešaka.